Päällimmäisenä mielessä: Olipas aikamoinen tehopläjäys! Teemana oli laukanvaihdot juu, mutta aika nopeasti meidät palautettiin maan pinnalle siinä, että perusasiat pitää olla kunnossa, jos sen laukan haluaa askeleesta vaihtaa tahdikkaasti. Pidätteet läpi, suoruus, tasapaino… Kahdella ensimmäisellä tunnilla keskityttiin istunnan korjaamiseen ja pidätteiden läpi saamiseen.

Monet meistä saivat kuulla, että painamme liian paljon jalkaa jalustinta vasten, jolloin jalka jännittyy ja pohjeavusta tulee tehoton. Kommentoidessani “Nokun on opetettu, että pitkä jalka jne” vastaus oli, että “se on vähän vanhanaikaista”. Hitsit. Tiina oli kuitenkin oikeassa, pohjetta oli huomattavasti helpompi käyttää, kun nilkka on rento ja lepää jalustimella!

Minä sain seuraavan ahaa-elämyksen pidätteistä: jos haluaa hevosen pysyvän pidätteen läpi rentona, kädellä saa ottaa vasta, kun hevonen on vastannut istunnan pidätteeseen. Ja mitä jos se ei vastaa? Hellitä, ja yritä uudestaan. Muuten hevonen jännittyy, ja rikkoo tahdin.

Jos hevonen ei vaihda askeleesta, se ei todennäköisesti ole suorassa. Viimeisillä kahdella tunnilla teimme vastalaukkaa pitkän sivun, ja puolikaarella maneesin päädyssä vaihdoimme laukan, kun siltä tuntui. Jos hevonen ei vaihtanut, piti väistättää takaosaa sisälle ja yrittää uudestaan. Kummasti auttoi. Oma hevoseni rikkoi kylläkin helposti raville, jos en pitänyt jalkaa kiinni. Mutta palkitsi kyllä vaihdolla, kun tein oikein!

Laukanvaihtoja tulee muuten tehtyä niin harvoin, että niitä alkaa ylivalmistelemaan, jännittämään ja säheltämään, jolloin ei voi tulla tasapainoista ja hallittua vaihtoakaan. Vaikka ne vaihdot eivät olleet vieläkään varmaan kellään ihan täydellisiä, tällä kurssilla saatiin vähän ehkä lievennettyä sitä koululaukanvaihdon myyttisyyttä! Olipa ihanaa, että saimme vielä näin rautaisen ammattilaisen meitä opettamaan, kiitos Tiina Tarkkala!

Terveisin

Eevis, Teran pj

P.S. Valitettavasti meillä ei ollut kuvaajaa paikalla yhdelläkään kerralla, joten kuvamateriaali jäi nyt uupumaan. Toivottavasti pitkä teksti paikkaa sitä vähän!


Osaatko laukanvaihdon? Ihan oikean, valmistellun laukanvaihdon, vai roiskaisetko sinne päin? Tällä kurssilla se vaihto vihdoin puretaan auki ja opetellaan oikein!

Tallilla on puitteet ja kalusto kohdallaan, mutta syrjäisen sijainnin vuoksi kurssille järjestetään kimppakyydit sikäli mikäli ryhmä saadaan kasaan ja kurssi toteutuu.

STALL SOLBACKAN LAUKANVAIHTOKURSSI
perjantaisin klo 16-17
HeA-VaB, 6 hlö ryhmä, 215e/6krt, 11.9.-16.10.
http://www.stallsolbacka.fi/

KURSSISTA
Teeman mukaisesti kurssilla opetellaan koululaukanvaihdot. Monelle on opetettu “roiskaisemaan” esteiden välissä sinne päin laukanvaihto, mutta miten laukanvaihto valmistellaan ja toteutetaan oikeasti? Kurssilla käydään läpi laukanvaihto siirtymien kautta, ja askeleesta. Jos sujuu, niin miksei voisi kokeilla sarjanakin… Laukanvaihto on VaB-tason liike, mutta sitä voi onneksi harjoitella, vaikkei olisi VaB-tasolla – koska miten sinne tasolle muuten ikinä pääsisi?

TASOVAATIMUKSET
Laukanvaihto askeleessa vaatii ratsastajalta rytmitajua, kehonhallintaa ja kykyä koota hevosta laukassa sekä tuntea takajalkojen liikkeet selkään. Lähtötaitotaso kurssille on HeA.

KYYDEISTÄ
Solbacka on julkisen liikenteen ulottumattomissa. Kurssi toteutuu, jos ilmoittautuneista löytyy riittävästi autollisia, jotka suostuvat tarvittaessa kyyditsemään muita kurssilaisia. Bensakulut jaetaan autoseurueen kesken.

ILMOITTAUTUMISESTA
Ilmoittautuminen on sitova ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, kuitenkin niin, että autollisia voidaan tarvittaessa nostaa jonon ohi kyytien takaamiseksi. Antamaasi sähköpostiin lähetetään vahvistus kurssin toteutumisesta ja lasku ilmoittautumisajan päätyttyä 5.9. Kurssi on kokonaisuus, johon ilmoittautuja sitoutuu, eikä tunteja voi lähtökohtaisesti rästiä tai myydä eteenpäin, paitsi seuraavilla Teran järjestämillä irtotunneilla (23.10. ja 18.12.) Koska sairastumisia/loukkaantumisia saattaa kuitenkin tulla, niistä tulee ilmoittaa välittömästi tallille (Nina Tiihonen 040-125 3114) ja sopia rästimisestä.

Ilmo avataan 24.8. klo 13 Teekkariratsastajien jäsenille ja Troijan hevosen jäsenet voivat ilmoittautua 29.8. lähtien.